De Wilde Vaart

Een invulling voor dagactiviteiten en arbeidsre-integratie mét perspectief  voor jongeren vanaf 16 jaar en  volwassenen tot 55 jaar waarbij een schip het middel is

De werkplaats

Aan de Loodsweg 51 te Westknollendam (gemeente Zaanstad) is onze werkplaats gevestigd, een kleine honderd meter van de kadeplaats van de Excelsior vandaan.

In de werkplaats is ruimte voor een kleinere boot, voor schuren, schilderen, timmeren en instructie geven.

Er zijn een keuken en toiletruimte aanwezig.


Schuren, dek, werk, boot, schip, werkplaats, De Wilde Vaart, jeugd, jongere, deelnemerFoto met dank aan Rodi Media


Hasselter Aak  'Excelsior'

De Excelsior is het eerste schip waarmee De Wilde Vaart in 2017 is gestart.

In 1901 liep bij de scheepswerf van Mittendorff in Dedemsvaart deze prachtige, robuuste Hasselter Aak van stapel. In haar soort een fors vrachtschip. De Excelsior vervoerde voornamelijk turf over de Zuiderzee naar de Randstad om de bevolking aldaar van brandstof te voorzien. Deze snelle zeiler heeft tot ver in de jaren vijftig vracht gevaren.

Na enige jaren uit beeld te zijn geweest dook het schip in 1979 weer op, echter zonder mast en tuigage.  Zij werd vervolgens verbouwd tot woonschip.

In 1996 kocht een schipperspaar de Excelsior en verbouwde het tot modern recreatief zeilschip. Zij zeilden met groepen over de Wadden en het IJsselmeer.


Ondanks alle verbouwingen heeft de Excelsior haar authentieke karakter van zeilende vrachtvaarder niet verloren. Het toenmalige vrachtruim is inmiddels echter verbouwd tot een volledig ingerichte kombuis, gezellige kajuit, ruime hutten en goede sanitaire voorzieningen.

Dankzij haar geringe diepgang is het schip uitermate geschikt om in het spel van eb en vloed haar weg te vinden op de Waddenzee.Groninger Bolschip  'Aaltje'

Eind 2017 is Groninger Bolschip Aaltje naar De Wilde Vaart in Noord-Holland gekomen.

De Aaltje is een Opgeboeide Bol of een Bolle met Boord, in 1923 in Veendam van Stapel gelopen. Het is gebouwd in opdracht van de schipper/brandstoffenhandelaar Albertus Feiken en genoemd naar zijn vrouw 'Aaltje', hieronder in beeld.

Het schip heeft een aantal eigenaren gehad en verschillende namen gevoerd.

In 1985 kwam de Aaltje in handen van Vereniging Het Zeilend Bolschip, die het verwaarloosde schip opknapte en in haar originele staat terug bracht. Het schip had haar ligplaats in de Museumhaven van Vreeswijk en werd door de leden gebruikt voor de pleziervaart, totdat het in oktober 2017 bij De Wilde Vaart kwam.

Een Bolschip is een platbodem, die behoort tot de familie van de Tjalken. Bolschepen stammen uit Groningen. Ze zijn gebruikt voor het transport van turf, stro, mest, schuimaarde en aardappelen door de kanalen in de noordelijke veenkoloniën.  Een Gronings Bolschip is daarom lager en platter gebouwd dan haar Friese zuster de Skûtsje.

Bolschepen waren geen schepen bedoeld voor groot water. Daarop is de oorspronkelijke tuigage ook niet afgestemd.

Door enkele kleine aanpassingen is de Aaltje in haar huidige verschijning veel beter in staat om de grotere wateren zoals Waddenzee en IJsselmeer te bezeilen.


Polyvalk 'Amazone'

 

De polyvalk Amazone is een fijne zeilboot voor zeilinstructie op kleiner water zoals het Alkmaardermeer. Het is een middelgrote open zeilboot, sloepgetuigd met gaffeltuig en voert een grootzeil van 12 m2. De lengte is 6,5 m, breedte 2 m en de diepgang is ca. 85 cm. Hierdoor is de boot geschikt voor binnenwater. Door de lage boeg is hij niet geschikt voor het IJsselmeer of op zee. De boot is groot genoeg om met vier personen in te varen. De Amazone beschikt over zelflozers waardoor buiswater vanzelf wordt afgevoerd.

 

 

Het ontwerp van de valk stamt uit 1939 en is van E.G. van de Stadt. De boot is ontworpen in opdracht van de firma Bruynzeel om de mogelijkheden van hun nieuwe product hechthout (een soort multiplex) te demonstreren. Latere boten zijn gebouwd door verschillende jachtwerven en ervaren zelfbouwers. Jan van Wijngaarden heeft de originele Bruynzeeltekeningen omgezet naar onafhankelijk te gebruiken tekeningen.

Vanaf de jaren 70 worden er ook valken in polyester gebouwd (polyvalk). Sindsdien is het een populaire open zeilboot voor particulieren, verhuurbedrijven en zeilscholen. Een moderne polyvalk is onzinkbaar, voorzien van een zelflozende kuip, aluminium rondhouten en een aangehangen of doorgestoken roer.

 

 


TOP Zeilboot  'Beagle'

De Wilde Vaart beschikt over een TOP Zeilboot, de Beagle. De TOP Zeilboot (Tot Ons Plezier) is een open houten zeilboot met gaffeltuig ontworpen door L. Stelwagen. De Beagle is een goede boot voor zeilinstructie op kleiner water, zoals het Alkmaardermeer.

Eind jaren vijftig was de Noord-Nederlandse Watersport Bond (N.N.W.B.) van mening dat er behoefte was aan een nieuwe eenvoudige, betaalbare eenheidsklasse met midzwaard. In 1960 werd de nieuwe zeilboot de de N.N.W.B. erkend als eenheidsklasse maar erkenning door het H.N.W.V. volgde pas in 1980.

In de jaren zestig is de zeilboot voornamelijk in Friesland te vinden; in 1962 voeren er al honderd schepen. Later ook op het Schildmeer en het Veluwemeer. Wedstrijden voor de topklasse zijn georganiseerd tijdens de Sneekweek.

 Kenmerken TOP Zeilboot:

Lengte 5,95 m, breedte 1,98 m, diepgang 0,95 m, massa 270 kg, bemanning 2 personen.

Roeiboot  (naamloos)

In het voorjaar (2018) kreeg De Wilde Vaart een mooie roeiboot cadeau. Een beetje opknapwerk is nodig, daarna kan hiermee goed worden geroeid voor ontspanning of om rondom de Excelsior of de Aaltje aan het schip te kunnen werken en schoonmaken.